I alldeles för små rum

Det blir fort instängt i små rum. Har ni märkt det?

Man öppnar dörren och möter en vägg av tung luft och håller andan tills vädringsluckan öppnas och det strömmar in frisk luft.

En av riskerna med att bo som vi gör, är att det sociala rummet blir litet. Vi umgås allra mest bara vår familj. Vi ses hela tiden, och runtom oss finns inte så många andra som följer oss på riktigt nära håll. Jovisst, ett antal mänskor florerar regelbundet, men inte som i Finland där livet levs närmare flera. Där träffar barnen lärare, fritidsledare, söndagsskollärare, mor- och farföräldrar, föräldrar till deras vänner, släktingar, gudföräldrar, det vill säga vuxna mänskor utanför familjen.

Det finns tusen fördelar med att bo som vi gör, och vi är tacksamma över var och en av dem. Men lever man som vi gör, får man se till att hålla koll på inomhusluften i det lilla rummet. Hur umgås vi i familjen? Hur talar vi med varandra? Hur hanterar vi konflikter? Är vi snälla med varandra? Är familjeklimatet sådant att alla mår bra?

Frågan blir ännu mer viktig när jag vet att det inte finns så många andra som kan påtala eventuella vädringsbehov. Så när en person som gästat oss och sett oss på nära håll spontant skrev några uppmuntrande ord om vår familj betydde det extra mycket. De orden fungerade som någon slags objektiv luftbesiktning som jag mådde bra av att få ta del av.

Det är inte alltid lätt att veta själv. Det är inte alltid man kan se objektivt på det som finns alldeles nära och betyder så mycket. Det är ju därför vi behöver varandra.

 

Annonser

Om kvintettfamilj

Gift trebarnsmor. Målmedveten, kristen projektmänniska. Bor i Kenya, jobbar som missionär och har numera lärt mig konversera på swahili. Tycker väldigt mycket om mänskomöten, mat, träning och konst. Är inte speciellt morgonpigg. Vill väldigt gärna vara en tillräckligt bra mamma och fru. Älskar de mina. Mycket.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till I alldeles för små rum

  1. Anette Hjulfors skriver:

    Så fint du skriver! Guds välsignelse till arbetet ni gör där borta!🙏

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s