Han har ingen aning

Om allt går som tänkt så landar vi på finsk mark igen om dryga fem månader.

Fem månader är både en rätt lång tid, räknat i dagar, och en oerhört kort tid, om man tänker att vi varit här två hela år i ett svep. Att vi är på väg och håller på att bryta upp är påtagligt. Mamma och pappa tog med sig en hel kappsäck med våra saker samt Alfons stora trumma när de for. Större möbler säljs, vi går igenom saker, slänger, ger bort, skickar hem.

Det är den praktiska biten, den som är påtaglig. Den andra delen är svårare att ta på. Det handlar om de inre förberedelser som startat. Jag anmäler Vincent till Språkbadsskolans förskola hösten 2017 per e-post och får svar. Jodå, allt är i ordning, han är välkommen.

Jag berättade det för honom i morse. Jag berättade att han ska få börja förskolan, lära sig finska och vara tvungen att använda varma kläder. Vi får nog skaffa varm jacka och byxor åt dig, säger jag.

– Det har jag ju redan, menar han. Mina bruna byxor!

Han menar ett par mjukisbyxor i plysch. De är hans skönaste här, och det varmaste han kan tänka sig. Han minns inte långkalsonger, vinterskor, halsduk och vinteroverall. Alls. Det är från åren i Kenya han kommer att ha sina första barndomsminnen. För honom blir återvändandet till Finland kanske lika annorlunda som det var för oss andra att komma hit.

Det är här, i den röda, dammiga, afrikanska jorden han slutat med napp, blöjor och flaska. Det är här han lärt sig prata ordentligt. Först på svenska, sedan några stapplande fraser på samburu och kiswahili, numera en hel del på engelska. Han har vuxit upp med många språk och många kulturer. Hans referensram kommer för alltid att vara annorlunda än vår. Det är möjligt, kanske till och med troligt, att han inte alls återvänder hem den dag vi landar på finsk mark.

Å andra sidan: vi är hemma när vi är tillsammans. Och han kommer att ha oss, oberoende av var i världen vi är.

vince-1vince-14vince-15vince-17vince-18vince-20vince-21vince-22vince-23vince-26vince-27

Full av liv och hyss redan som liten. Underbar och jämt på gång. Han håller oss vakna och ödmjuka. Och på sista bilden har han på sig de bruna byxor han definierar som jättevarma.

Annonser

Om kvintettfamilj

Gift trebarnsmor. Målmedveten, kristen projektmänniska. Bor i Kenya, jobbar som missionär och har numera lärt mig konversera på swahili. Tycker väldigt mycket om mänskomöten, mat, träning och konst. Är inte speciellt morgonpigg. Vill väldigt gärna vara en tillräckligt bra mamma och fru. Älskar de mina. Mycket.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Han har ingen aning

  1. Marianne Asplund skriver:

    Men kära kära nån vilka ljuvliga bilder av Vincent :))

  2. Annika skriver:

    När ni är tillbaka tycker jag det skulle vara superkul att träffa dig IRL! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s