Jesse tree

Jo, varianterna med choklad, lego, böcker och diverse andra överraskningar har sina poänger, visst, visst. Men i år kommer vår julkalender (fine, barnens) med morföräldrarna när de anländer. Och jag ville ha något från första december i skolan.

Kollegan Anna i grannhuset tipsade lämpligt om ett Jesse tree. Jag har aldrig hört om konceptet tidigare, men googlade och blev klokare. Det är tydligen en tradition som hängt med sedan medeltiden. Till en början användes Jesse tree för att illustrera bibelhistorien från skapelsen till julen för analfabeter. Nuförtiden används konceptet främst som adventskalendrar.

Nå, det hela är enkelt: man behöver ett träd (en riktig gran skulle ju vara jättetjusigt, jag själv gjorde en ganska ful variant i papper), symboler/dekorationer och andakter. De finns i olika format, och man kunde säkert tillverka dekorationerna och symbolerna själv också. Men orkar man inte det, finns en version i sin helhet här. De flesta av de symboler jag använder är gjorda av Reformed Church Press, (som också har copyright på dem). De får dock fritt laddas ner och användas i skolor, kyrkor, hemma eller i icke-vinstdrivande föreningar. dscn8717

Varje dag läser vi en kort bibelberättelse, pratar lite utgående från temat, ber och hänger upp den dekoration som hänger ihop med dagens andakt. Symbolerna och andakterna berättar alltså om bibelns händelser från skapelsen till Jesu födelse.

Namnet Jesse är för övrigt det engelska namnet på kung Davids pappa, Isai. Ur Isais familj, ur hans släkt, skulle Messias födas.

”Men ett skott skall skjuta
upp ur Isais avhuggna stam,
en telning från hans rötter
skall bära frukt.

Över honom
skall Herrens Ande vila, Anden med vishet och förstånd, Anden med råd och styrka, Anden med kunskap
och fruktan för Herren .

Han skall ha sin glädje
i Herrens fruktan. Han skall inte döma
efter vad ögonen ser eller utöva lag efter vad öronen hör”

(Folkbibeln, Jesaja 11:1-4)

dscn8719

Bra kalender, tycker jag. Går dessutom att återanvända!

Annonser

Om kvintettfamilj

Gift trebarnsmor. Målmedveten, kristen projektmänniska. Bor i Kenya, jobbar som missionär och har numera lärt mig konversera på swahili. Tycker väldigt mycket om mänskomöten, mat, träning och konst. Är inte speciellt morgonpigg. Vill väldigt gärna vara en tillräckligt bra mamma och fru. Älskar de mina. Mycket.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Jesse tree

  1. Marianne Asplund skriver:

    Helt fantastiskt julkalenderkoncept :))

  2. Annika skriver:

    Tänk att få be med sina elever och tala fritt om Jesus! Tänk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s