Lokal expertis

Hon har arbetat som sömmerska i 22 år, haft egen firma i 20. Hennes syateljé är ett kvadratiskt rum, inte speciellt stort. Bakom ett draperi finns ett provrum. Dörren mot huvudgatan är öppen. Det är enkelt, men välstädat och organiserat. Och hon är duktig.

DSCN8244

Bakom disken finns tyger upphängda utefter väggarna. Så är det hos alla sömmerskor jag besökt. Tygerna finns inte på rullar som vi är vana vid i Finland. Istället säljs de i buntar på några meter var. Det kan räcka till en kjol med topp, kanske en klänning. Oftast finns det bara en bunt av varje tyg, det gäller att passa på när man hittar något man tycker om.

Och det gjorde jag för någon vecka sedan. Ett tungt, midnattsblått tyg med struktur. Enfärgat. Kanske lite för mycket syntet för heta ökendagar, men kanske perfekt höstklänning i Finland. Jag hittade en modell på Pinterest, fick den utskriven, tog den med och visade henne. Jodå, en sådan kunde hon sy. Inga problem. Så hon tog mina mått, meddelade pris och så kom vi överens om när den skulle vara klar.

Första provningen satt midjan perfekt, men ärmarna och axlarna behövde sys in och ändras på. Men sömmarna var raka och välpressade, ett fint arbete. Nu är den klar, min midnattsblåa klänningsdröm, och väntar på lämplig festlighet.

Annonser

Om kvintettfamilj

Gift trebarnsmor. Målmedveten, kristen projektmänniska. Bor i Kenya, jobbar som missionär och har numera lärt mig konversera på swahili. Tycker väldigt mycket om mänskomöten, mat, träning och konst. Är inte speciellt morgonpigg. Vill väldigt gärna vara en tillräckligt bra mamma och fru. Älskar de mina. Mycket.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lokal expertis

  1. Kerstin N, Sverige skriver:

    Får vi se?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s