Vattenrening!

Vi avslutade den första temaveckan om vatten med ett vattenreningsexperiment. Ungefär en kilometer från skolan finns en flod med smutsigt vatten. Vi fyllde flaskor och burkar med det vattnet, och tillsatte lite jord och sand för att få det ännu smutsigare.

DSCN6918

Vi lärde oss att smutsigt vatten behöver renas på två sätt: dels från den smuts vi kan se, men också från ”smuts” (bakterier) som inte kan ses. För att få bort synliga smutspartiklar hällde vi vattnet igenom ett hemmagjort vattenreningsfilter med bl.a. stenar, stenkross och sand.

DSCN6921

Vattnet blev renare, men inte så rent vi som vi hade tänkt. Vattnet i glasburken till vänster har filtrerats i vårt filter. Flaskan i mitten och till höger innehåller ofiltrerat smutsigt flodvatten.

DSCN6928

För att få bort ytterligare smutspartiklar blandade vi med alun. Alun gör att smutsen klumpar ihop sig och samlas på botten och på ytan.

DSCN6931

Det här skedet tyckte eleverna var jättespännande att följa med! Smutsen flöt upp till ytan som små vulkanutbrott.

DSCN6942

Efter någon timme låg smutsen på ytan eller på botten av burken. Vattnet ser klart och rent ut!

DSCN6946

Nu återstår ännu de osynliga bakterierna. Genom att koka vattnet eller tillföra klor kan man få kål på dem. En källa påstår också att bakterierna dör av att utsättas för 6 timmars UV-strålning från solen.

 

Annonser

Om kvintettfamilj

Gift trebarnsmor. Målmedveten, kristen projektmänniska. Bor i Kenya, jobbar som missionär och har numera lärt mig konversera på swahili. Tycker väldigt mycket om mänskomöten, mat, träning och konst. Är inte speciellt morgonpigg. Vill väldigt gärna vara en tillräckligt bra mamma och fru. Älskar de mina. Mycket.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s