Så annorlunda.

Två gånger under vår tid i Kenya, på vitt skilda platser och av väldigt olika mänskor, har våra söner uppmanats torka sina tårar. Uppmaningarna har varit vänliga, fulla med empati och medkänsla, men med ett klart budskap.

Pojkar och män gråter inte.

För någon dag sedan har en av sönerna ramlat ner ur trädet och fått stora rivsår i ansiktet. Ont gjorde det, rädd blev han också. Vi har en gäst som med stor medkänsla i rösten frågar varför han gråter, och säger just de där orden:

– Gråt inte, du är ju en man.

Orden sägs för att trösta, så uppfattar jag det. Det är inte med kort ton, hård röst eller med spända och irriterade anletsdrag som budskapet förs fram. Det finns inget skrämmande i situationen, och ändå är det en frontalkrock i mitt eget vardagsrum.

Och jag påminns ännu en gång om att olika kulturer har olika ideal, olika förebilder.

Annonser

Om kvintettfamilj

Gift trebarnsmor. Målmedveten, kristen projektmänniska. Bor i Kenya, jobbar som missionär och har numera lärt mig konversera på swahili. Tycker väldigt mycket om mänskomöten, mat, träning och konst. Är inte speciellt morgonpigg. Vill väldigt gärna vara en tillräckligt bra mamma och fru. Älskar de mina. Mycket.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s