Idealiskt och utmanande.

Under veckans långlänk lyssnade jag till en undervisning av rikssvenske Håkan Sunnliden. Speciellt en av de saker han pratade om fastnade. Jag vill stanna upp inför det, smälta det, lyfta fram det.

Undervisningen utgick från Jakobsbrevet. Där, i femte kapitlet, står följande (utmanande) ord:

”Bekänn därför era synder för varandra”.

Sammanhanget handlar om hur de kristna ska leva. Får man lida, står det i samma passage, ska man be. Är man glad ska man lovsjunga. Det står också hur man ska göra om man blir sjuk.

Och där står alltså också de där utmanande orden att vi ska bekänna våra synder för varandra.

Det här ska ske i den lilla gemenskapen, säger Håkan. I familjen, i cellgruppen. I ett sammanhang där man kan känna tillit alltså. Det ska vara tryggt.

I mina ögon låter det fullständigt ljuvligt. Tänk om vi alla kunde ha åtminstone en sådan liten och tillitsfull gemenskap i våra liv. En gemenskap där det finns en sådan öppen och tillåtande atmosfär, en sådan stor kärlek till varandra, att man kunde lyfta fram ens tillkortakommande utan att behöva vara rädd för att det i något sammanhang ska användas mot en. Att man skulle våga, för att alla andra också vågar. Att man skulle göra det, för att man vet att det finns nåd.

Åtminstone ett sådant sammanhang skulle jag önska varje mänska. Ett litet sammanhang där vi får påminnas om att alla våra tillkortakommanden är övertäckt med något större. Att det finns nåd och förlåtelse för varje misstag (eller synd, om vi vill vara teologiskt korrekta och utmana vår samtid). Nej, det skulle förmodligen inte vara bekvämt till en början. Men med tiden skulle det förmodligen bli om nu aldrig riktigt bekvämt så åtminstone bekvämare.

Att bekänna våra synder för varandra. Det är stort, för där det kan ske finns sanning, gemenskap och en oerhörd djup källa av nåd och förlåtelse att ösa ur. Där finns Jesus.

Annonser

Om kvintettfamilj

Gift trebarnsmor. Målmedveten, kristen projektmänniska. Bor i Kenya, jobbar som missionär och har numera lärt mig konversera på swahili. Tycker väldigt mycket om mänskomöten, mat, träning och konst. Är inte speciellt morgonpigg. Vill väldigt gärna vara en tillräckligt bra mamma och fru. Älskar de mina. Mycket.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Idealiskt och utmanande.

  1. Hanna skriver:

    Ja och Amen till detta, tack för att du delade!

  2. Anette skriver:

    Amen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s