Harambee!

Kenya har ett motto. Det torde inte vara så vanligt i Europa. Finland har mig veterligen inget eget motto. Men i det här landet är motton vanliga; skolor har till exempel egna. Och Kenya har som land alltså ett gemensamt motto.

Mottot är harambee, vilket är ett uttryck på swahili som betyder ”dra åt samma håll”, eller ”vi gör det tillsammans”. Mänskorna här är på många sätt mycket mera beroende av varandra än vi är i nord. Om vi kommer i ekonomiska trubbel kan vi ta en diskussion med vår bank, eller få socialhjälp. Om vi blir sjuka tar vi del av en väldigt förmånlig sjukvård, och vi får universitetsutbildningar gratis.

Här är det inte så. Mänskor tvingas slå sig samman för att få större saker uträttade. Harambee!

Idag i kyrkan ordnades en harambee, en penninginsamling, till förmån för ett cancersjukt barn som behöver opereras. Operationen kostar 27 000 /=, ca 250 €. Det är många månadslöner, och så gott som omöjligt för en vanlig familj här att få ihop till på egen hand. Så man ordnar en harambee – man gör det tillsammans.

Annonser

Om kvintettfamilj

Gift trebarnsmor. Målmedveten, kristen projektmänniska. Bor i Kenya, jobbar som missionär och har numera lärt mig konversera på swahili. Tycker väldigt mycket om mänskomöten, mat, träning och konst. Är inte speciellt morgonpigg. Vill väldigt gärna vara en tillräckligt bra mamma och fru. Älskar de mina. Mycket.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s