Visste ni?

Alldeles inpå det konferenscenter där vår retreat hölls fanns underbart vackra teodlingar. Vi som är vana vid karga halvökenlandskap njöt av de kvadratkilometer stora gröna fälten.

På tefälten går arbetare och plockar teblad för hand. Det är en konst. Uppköparna är bara intresserade av knoppen och de två högsta bladen. Bladen får inte skadas. Plockarna kastar försiktigt bladen i den korg som bärs på ryggen. I korgen ryms upp till 15 kg teblad. En bra arbetare kan (om jag minns rätt) plocka 55-70 kg teblad varje dag. Den tefarm vi besökte betalade arbetarna 8 shilling per kg, vilket ger en dagslön på 440-560 shilling (motsvarande ca 5-6 €). Det är faktiskt, tro det eller inte, ett förhållandevis välbetalt jobb.

Hur som helst: visste ni att grönt, vitt och svart te alla kommer från den här kvisten?

DSCN1204

Vitt te består endast av den avlånga knoppen allra högst uppe på kvisten. Grönt te och svart te kommer båda från samma teblad. Det enda som skiljer dem åt är hur de processas. För att få svart te genomgår bladen väldigt hög temperatur. I den processen går en del antioxidanter förlorade, och därför är grönt te mera hälsosamt.

 DSCN1207

Den här brittiska ladyn driver teplantagen. Hennes familj har haft teodlingen i flera generationer. Hon påminde mig på något vis om min mormor.

Annonser

Om kvintettfamilj

Gift trebarnsmor. Målmedveten, kristen projektmänniska. Bor i Kenya, jobbar som missionär och har numera lärt mig konversera på swahili. Tycker väldigt mycket om mänskomöten, mat, träning och konst. Är inte speciellt morgonpigg. Vill väldigt gärna vara en tillräckligt bra mamma och fru. Älskar de mina. Mycket.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s