Var vi bor och vad vi gör!

Var befinner ni er?

Vi bor i Kenya, i en liten stad som heter Maralal. Maralal finns ca 7 timmars bilfärd från Kenyas huvudstad Nairobi. Man kommer hit med bil eller med lokal kollektivtrafik, s k matatun. Ungefär halvvägs hit från Nairobi är det asfalterade vägar, resten av vägen kör man på skumpiga sand- och lervägar.

Berätta om Maralal!

Vi trivs bra i Maralal. Det är inte helt ute på landsbygden, men samtidigt inte heller en storstad. Vi får tag på en hel del matvaror här, och resten bunkrar vi upp i Nairobi när vi är där. Det är också här i Maralal som bibelöversättningsteamet finns, så det känns naturligt och bra att vara här. Dessutom älskar vi vädret! Det är jättevarmt när solen är framme, men blir svalt direkt den går ner. På natten och på morgonen kan det till och med krypa ner mot en 8-10 grader.

Varför är ni där?

Vi jobbar som missionärer här. Vi är utsända av SLEF (Svenska Lutherska Evangeli Föreningen r.f.) i Finland. Första gången vi kom hit var sommaren 2012. Vi hade ansökt att få komma som praktikanter för att bekanta oss med ett missionsfält. Sen ledde det ena till det andra, och vi fick till slut frågan om vi kunde tänka oss att återvända för att jobba här, som missionärer.

Vad jobbar ni med?

Vi är ”support teamet” inom bibelöversättningsgänget. Ove jobbar med allt möjligt praktiskt och hans uppgift är också att försöka skapa goodwill för bibelöversättningsprojektet ute i bygden.

 IMGP7201

Ove jobbar med praktiska uppgifter inom bibelöversättningsarbetet. En del av hans arbetstid har gått åt att ställa i ordning skolbyggnaden och vår egen lägenhet.
IMGP7702
Ove har haft ett nära samarbete med den lutherska prästen Silas i Maralal. På den lutherska kyrkans gård har bl.a. vatten dragits in under början av 2014 och kyrkans dörrar bytts ut. Sakristians renovering har påbörjats.

Evas arbetsuppgift är att ansvara för barnens undervisning. Hittills är det fråga om vår äldsta pojke, Alfons, och vår grannfamiljs äldsta pojke, Isak. Det finns alltså en österbottnisk missionärsfamilj som bott här i Kenya i många år redan och som är involverade i själva översättningen och i att utveckla samburuernas skriftspråk. Eftersom det inte finns några internationella skolor i Maralal behövde undervisningen av deras barn ordnas på något annat sätt för att de skulle kunna fortsätta sitt arbete här. Man kan säga att Eva hemskolar barnen utifrån deras egna finska skolors läroplaner. Vi har en egen skolbyggnad riktigt nära våra respektive hus.

IMGP7221

Här är skolan i Maralal där Eva undervisar missionärsbarnen.

IMGP6850

I vår första period som missionärer i Kenya ingick ca 7 veckors studier i swahili.

Hur länge ska ni arbeta i Kenya?

Vårt kontrakt sträcker sig över en treårsperiod, men bryts av en vistelse i Finland. Perioden börjar i januari 2014 och avslutas i december 2016. Det är tänkt att hela nya testamentet ska vara färdigt översatt efter de åren!

Vem är bibelöversättarna? Berätta mer!

Vår kenyanska arbetsgivare heter BTL (Bible Translation and Literacy), och är den kenyanska medlemmen i Wycliffe organisationen.  Wycliffe är en världsomfattande bibelöversättningsorganisation. BTL har sitt huvudkontor i Nairobi, och är en stor organisation som har hand om en mängd olika bibelöversättningsprojekt i Kenya. Kenya har omkring 50 olika språk, och en hel del av dem saknar fortfarande Bibeln på sitt modersmål. Här i Maralal finns ett bibelöversättningsteam som består av tre olika team. Själva översättningsarbetet sköts av översättningsteamet där också Magnus Dahlbacka från Kronoby finns med.  Anna Dahlbacka, som arbetar med att utveckla samburuernas skriftspråk räknas också dit. De övriga i teamet är samburuer. Till projektet hör också två andra som jobbar med att producera och banda in muntliga Bibelberättelser. Och så är det då jag och Ove, support teamet. I nuläget finns några böcker på samburu. Lukasevangeliet (2011), Matteusevangeliet (2014) samt några andra böcker (bl.a. läseböcker för nybörjare och ett antal häften om hälsa och hygien).

rabatt
En fin rabatt vid BTL:s huvudkontor i Nairobi

IMGP6520

En del av de anställda vid BTL i Maralal. John (till vänster) och Timothy (tredje från vänster) jobbar som översättare, medan Fransesca (andra från vänster) och Wilfred (längst till höger) arbetar med att producera och banda in berättelser från Bibeln.
Annonser

Om kvintettfamilj

Gift trebarnsmor. Målmedveten, kristen projektmänniska. Bor i Kenya, jobbar som missionär och har numera lärt mig konversera på swahili. Tycker väldigt mycket om mänskomöten, mat, träning och konst. Är inte speciellt morgonpigg. Vill väldigt gärna vara en tillräckligt bra mamma och fru. Älskar de mina. Mycket.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Var vi bor och vad vi gör!

  1. Helena skriver:

    Intressant! Välsignelse till er i er tjänst där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s