Sommarstugan

Ni som har vuxit upp med sommarstugor, eller tillbringat längre perioder vid havet, ni kommer att förstå det här.

Det finns ju få saker som är så ljuvliga som sommarstugor. Det är avskalat, enkelt och det handlar på något vis om basbehov. Det ska diskas för hand, och även om de flesta kanske tar en tur upp till fastlandet nu och då för att tvätta kläder så händer det att man går ner till vattenbrynet och gnuggar någon strumpa, kalsong eller trosa för hand.

Det är ju verkligen underbart.

Men jag kombinerar också det här livet med en viss intensitet. Barn och vuxna springer ut och in genom sommarstugan hela dagen. Det påbörjas projekt, och det ligger en viss iver i luften. I alla fall de första dagarna. Metrevar agnas, ekor sjösätts, bastun eldas. Simkläder på och av. När kvällen kommer, och det blir lite kyligt utomhus så söker man sig inåt. Det finns knappast någon el, så det blir till att tända stearinljus. Eventuellt någon lampa som går på petrolium eller kerosin. Alla är väderbitna och trötta efter en lång dag av social samvaro, spring, lekar och av att ha vistats ute i värmen, hettan. Det här livet ger, men det tröttar också ut på ett alldeles speciellt sätt. Man är redo för kväll när det blir kväll.

Att bo i Afrika är som att bo i en sommarstuga året om. Fast utan vatten omkring oss. Jag är inte säker på att alla skulle hålla med mig, men det är den mest närliggande parallell jag kan komma på som folk där hemma kan relatera till.

Gasspis. Diska för hand. Diskvattnet som blir alltmera brunt och smutsigt efter hand. Ett ämbar för matrester i köket. Tvätta kläder för hand. Varmt ute. Gassande sol. Svetten rinner om man sitter i solen. Barn som springer omkring hela dagarna. Leker, leker, leker. Flugor, myggor och småkryp. Varmt. Så varmt just nu. Kväll, tempot sänks omkring oss. Svalare. Mera behagligt. Trötta barn. Trötta och hungriga. Och så skönt med kväll och natt efter en intensiv dag.

Jo, ungefär så skulle jag beskriva det. Enkelt, avskalat, varmt och ganska intensivt.

 

Annonser

Om kvintettfamilj

Gift trebarnsmor. Målmedveten, kristen projektmänniska. Bor i Kenya, jobbar som missionär och har numera lärt mig konversera på swahili. Tycker väldigt mycket om mänskomöten, mat, träning och konst. Är inte speciellt morgonpigg. Vill väldigt gärna vara en tillräckligt bra mamma och fru. Älskar de mina. Mycket.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s