Intressant

Det händer sig att våra språklektioner utmynnar i de allra intressanta diskussioner om skillnader mellan Finland och Kenya, om fördelar kontra nackdelar, och om livet lite överlag. De flesta av våra intressanta diskussioner handlar om kultur.

Och det är så otroligt givande och utmanande. Här står vi med en fin och vettig kristen man och diskuterar samma saker som vi pratar med de närmsta av våra vänner där hemma. Jo, jag har gråtit i klassrummet. Bara för att vi kommit in på ämnen som kommer nära och som berör. Och samtidigt så utmanas vi i grunden. För vi står mitt i en kultur som är så otroligt annorlunda att jag först nu börjar inse vidden av hur långt ifrån väst vi är.

För nu börjar nyanserna dyka upp. Stereotyperna och de förenklade bilderna vi hade om Afrika och Kenya seglar iväg och vi står med en mycket mer komplex karta över verkligheten. Nej, det var inte så enkelt som det först såg ut. Vi pratar om en positiv aspekt av livet här, och kommer fram till att det bottnar i något inte så vackert. Vi skärskådar finländsk vardagsverklighet och är så grymt stolt över vissa saker och ryser åt andra.

Vi kunde inte ha fått en bättre lärare. Vi behöver få umgås med någon som på ett sunt sätt kan hjälpa oss att navigera i kenyanska farvatten och svara på alla varför och på vilket sätt och hur.

Det är kanske nu vi landar?

Annonser

Om kvintettfamilj

Gift trebarnsmor. Målmedveten, kristen projektmänniska. Bor i Kenya, jobbar som missionär och har numera lärt mig konversera på swahili. Tycker väldigt mycket om mänskomöten, mat, träning och konst. Är inte speciellt morgonpigg. Vill väldigt gärna vara en tillräckligt bra mamma och fru. Älskar de mina. Mycket.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Intressant

 1. annasdegbey skriver:

  Låter fantastiskt.

 2. Emma skriver:

  Oj vad nyfiken jag blir på vilka ”kulturkrockar” ni har stött på… En vacker dag ska du få berätta i lugn och ro. Härligt med fotona och att se ”ert” hus. Här hemma har vi sportlov utan årstid kan man säga. Inte är det vinter och inte är det vår, mest grått och slaskigt.. Kram till er alla.

  • kvintettfamilj skriver:

   Ja, Emma. Vår lärare har en lista med 20 punkter som underlag för diskussion om kenyansk kultur. Oftast halkar vi in på olika ämnen av oss själva och så får han checka av sin lista. Igår diskuterade vi t.ex. brudpris och hur det gör att män i Kenya kan känna en outtalad äganderätt till sin fru. Och det du äger bestämmer du ju själv hur du använder och hanterar. Sjukt intressant resonemang. Och vår lärare har vettiga poänger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s