Tutajaribu

Det finns så mycket som är så oerhört fascinerande i det här landet.

Idag har Ove följt med de springtävlingar som hållits på låg- och högstadieskolan här nedanför. Mänskor sprang tills de svimmade. Jo, det hände. Tre gånger såg Ove någon säcka ihop och dras bort. Helt väck. Vi förstod inte alls.

Alla mänskor här tycker om sport. Ta det som fakta. Vi har faktiskt idag fått som uppgift av vår lärare att prata med mänskor utanför missionsstation. Om sport. På swahili. Är de intresserad av idrott? Vilken form av idrott? Varför? Och så vidare. Och det verkar faktiskt som om alla tycker om idrott – kvinnorna som säljer varor på marknaden, äldre herremän, mammor. Vi hittade inte en enda mänska som sa sig vara ointresserad av idrott. De tycker alldeles speciellt om att sitta och titta på idrott, verkar det som.

Sen det tredje: det finns ett fenomen som vi kallar för Afrika-faktorn. Låt oss säga att vi planerar att åka till Kisumu inkommande helg. Vi gör upp planer ungefär till 50 %. Resten lämnar vi lite öppet. Man vet ju aldrig riktigt vad livet för med sig som gör att planer måste ändras. Jag kan tycka att det är oerhört fascinerande och lite fräscht att höra någon säga ”tutajaribu”. Det betyder ”vi ska försöka”. Just det. Man försöker, och så ser man om det går vägen. Men alltså, saker kan ju hända som gör att allt förändras. En släkting behöver plötsligt hjälp, ett barn måste skrivas in i skolan, matatun kör i diket, det drog ut på tiden på marknaden och så vidare. Och sånt finns det förståelse för här. Ingen rynkar på ögonbrynen om du dyker upp senare än planerat. Det är så inte Finland. Men när alla andra lever på det sättet här så är det klokast att anpassa sig. Då inser man plötsligt också att det här systemet har sina definitiva fördelar. Stressen försvinner, till exempel.

Jag påstår att vi utmanas i vårt sätt att tänka och leva. Och jag påstår att det nästan enbart är intressant och sunt.

Annonser

Om kvintettfamilj

Gift trebarnsmor. Målmedveten, kristen projektmänniska. Bor i Kenya, jobbar som missionär och har numera lärt mig konversera på swahili. Tycker väldigt mycket om mänskomöten, mat, träning och konst. Är inte speciellt morgonpigg. Vill väldigt gärna vara en tillräckligt bra mamma och fru. Älskar de mina. Mycket.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s